Βυζαντινά και Μεταβυζαντινά χειρόγραφα στην Αλβανία
Location: Tirana
Store Opening: 03 May 2010
Duration: 03 May 2010 - 03 Jun 2010
Multimedia:

Βυζαντινά και Μεταβυζαντινά χειρόγραφα στην Αλβανία

Βυζαντινά και Μεταβυζαντινά χειρόγραφα στην Αλβανία

Έκθεση με κώδικες της συλλογής του Κεντρικού Αρχείου του Αλβανικού Κράτους σε περγαμηνές και χαρτί οργανώνουν στα Τίρανα το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, το Κεντρικό Αρχείο του Αλβανικού Κράτους, το Μορφωτικό Ίδρυμα της Εθνικής Τραπέζης και η Ορθόδοξος Αυτοκέφαλος Εκκλησία της Αλβανίας.

Στα εγκαίνια που θα γίνουν τη Δευτέρα, 3 Μαΐου και ώρα 6.30 μ.μ.o στον εκθετηριακό χώρο των ΚΑΑΚ θα παρίσταται ο πρωθυπουργός Σαλί Μπερίσα, ο Υπουργός Πολιτισμού,ο Έλληνας πρέσβης, ο αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος και εκπρόσωποι άλλων πρεσβειών, θρησκευτικών δογμάτων ή θρησκειών, πανεπιστημιακών ιδρυμάτων κ.λπ.

Η έκθεση παρουσιάζει 33 κώδικες από τον 6ο μέχρι τον 19ο αιώνα. Πρόκειται για αυθεντικά χειρόγραφα (Ευαγγελιστάρια, Τετραευαγγέλια κ.ά.) που χρονολογούνται από 150 έως 1500 περίπου χρόνια. Τα περίτεχνα αυτά κειμήλια της πρώιμης και ώριμης βυζαντινής γραφής συνοδεύονται από φωτογραφικό υλικό, με το οποίο μεγεθύνονται εσωτερικά φύλλα των κωδίκων, αναδεικνύεται το είδος των γραμμάτων, το μελάνι της γραφής, η βιβλιοδεσία και η διακόσμησή της.

«Οι κώδικες του Κεντρικού Αρχείου του Αλβανικού Κράτους» -αναφέρεται μεταξύ άλλων σε συνοδευτικό της έκθεσης έντυπο- «περιέχουν κείμενα που πληροφορούν για τον λόγιο και λαϊκό πολιτισμό της περιοχής, εικαστικά δημιουργήματα με αισθητική και καλλιτεχνική αξία (μικρογραφίες, χρυσοποίκιλα πρωτογράμματα, ασημένια εξώφυλλα κλπ) και πληροφοριακό υλικό για τη σημασία που είχαν άλλοτε περίφημες πόλεις αυτής της χώρας όπως η Κορυτσά, το Μπεράτι, το Δυρράχιο, το Αργυρόκαστρο, ο Αυλώνας κ.λπ.

Σκοποί:

 • Να γνωρίσουν οι επισκέπτες της Έκθεσης την πολιτισμική παράδοση της Αλβανίας και να κατανοήσουν τις κοινές ρίζες των κατοίκων της με τους άλλους λαούς τής βυζαντινής βαλκανικής.
 • Να πληροφορηθούν τις ευθύνες, τις δραστηριότητες και την επιστημονική προσφορά του Γενικού Αρχείου του Αλβανικού κράτους, που είναι υψηλής ιστορικής αξίας για το παρελθόν τού αλβανικού λαού.
 • Να ενημερωθούν φοιτητές και μαθητές για τα προσόντα και τις επιστημονικές σπουδές, που απαιτούνται για ένα σπάνιο επιστημονικό κλάδο (την Παλαιογραφία) που στερείται εξειδικευμένων νέων στελεχών στην Αλβανία.

Στην Οργανωτική Επιτροπή της έκθεσης συμμετέχουν:

 • Αγαμέμνονας Τσελίκας, Προϊστάμενος του Ιστορικού και Παλαιογραφικού Αρχείου του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης
 • Δρ Nevila Nika, Διευθύντρια Γενικής Διεύθυνσης Αρχείων του Αλβανικού Κράτους
 • Γεώργιος Γιακουμής, Διευθυντής της Εστίας Τιράνων του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού
 • Π. Ιουστίνος Ανθιμιάδης, αρχιμανδρίτης της Ορθοδόξου Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Αλβανίας

Η "Έκθεση Βυζαντινών Χειρογράφων", θα διαρκέσει μέχρι τις 3 Ιουνίου 2010 και θα λειτουργεί υπό την αιγίδα του πρωθυπουργού Σαλί Μπερίσα

Εγκαίνια 3 Μαΐου 2010, ώρα 11.00 π.μ.
Διάρκεια: 03.05.2010- 03.06.2010

Ωράριο Λειτουργίας: Δευτέρα- Πέμπτη 10.00- 17.00
Παρασκευή- Σάββατο 10.00-14.00
Εκθεσιακός χώρος του Κεντρικού Αρχείου της Αλβανίας
Rruga "Jordan Misja" - Tirana
Tel/Fax:+355 4 22 79 59.
info@hfc-tirana.com dpa@albarchive.gov.al 

H έκθεση συνοδεύεται από ενημερωτικό υλικό:

 • Έντυπο ενημέρωσης για την ιστορία της γραφής και των περγαμηνών Κωδίκων.
 • Φυλλάδιο για μία περιήγηση στον χώρο της Έκθεσης.
 • Εκπαιδευτικό υλικό αυτοξενάγησης για φοιτητές και μαθητές.
 • Ιστορικό περίγραμμα (με χάρτες εποχής) για το χώρο ανεύρεσης των Κωδίκων στην Αλβανία.
 • Επιστημονικό Κατάλογο εκθεμάτων.

Photo Gallery


Comments:

More
See more arrow

Please enter valid email