50 Χρόνια του Εργαστηρίου Barbarà
Location: Athens
Address: Μέγαρο Εϋνάρδου, Αγίου Κωνσταντίνου 20 και Μενάνδρου
Store Opening: 11 Jan 2005
Duration: 11 Jan 2005 - 28 Jan 2005

50 Χρόνια του Εργαστηρίου Barbarà

Το Ινστιτούτο Θερβάντες, σε συνεργασία με το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης, διοργανώνει την Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2005 στις 8.00 μ.μ., στο Μέγαρο Εϋνάρδου, Αγίου Κωνσταντίνου 20 και Μενάνδρου (δίπλα στο Εθνικό Θέατρο), αναδρομική  έκθεση χαρακτικής με τίτλο

50 ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ BARBARA

Ο Ζοάν Μπαρμπαρά γεννήθηκε στη Βαρκελώνη το 1927. Αρχικά ασχολήθηκε με τη ζωγραφική αλλά τελικά αφοσιώθηκε στη χαρακτική. Μαθήτευσε κοντά στον Γάλλο Εντουάρ Σιμό ο οποίος ασχολιόταν με την εικονογράφηση βιβλίων στην μεταπολεμική Βαρκελώνη. To 1950, ο Μπαρμπαρά άνοιξε το πρώτο του εργαστήριο χαρακτικής και πειραματίστηκε με νέες τεχνικές χαλκογραφίας. Γρήγορα έγινε γνωστός και βραβεύτηκε πολλές φορές για το έργο του. Το 1957, με υποτροφία του Γαλλικού Ινστιτούτου έφυγε για το Παρίσι όπου δούλεψε στα πιο φημισμένα εργαστήρια χαρακτικής της εποχής. Εκεί του δόθηκε η ευκαιρία να τυπώσει έργα σπουδαίων καλλιτεχνών όπως ο Πάμπλο Πικάσο και ο Σαλβαντόρ Νταλί. Όταν επέστρεψε στη Βαρκελώνη, στο δικό του εργαστήριο, συνεργάστηκε με τους πιο σημαντικούς καλλιτέχνες και εκδότες της εποχής χωρίς όμως ποτέ να εγκαταλείψει και τη δική του προσωπική καλλιτεχνική δημιουργία, απαράμιλλης δεξιοτεχνίας και εκφραστικότητας. Ο Μπαρμπαρά συνέβαλε ιδιαίτερα στην ανάπτυξη και την τελειοποίηση της τέχνης της χαρακτικής.

Στην έκθεση αυτή περιλαμβάνονται έργα σημαντικών καλλιτεχνών που συνεργάστηκαν με τον Ζοάν Μπαρμπαρά και εμπιστεύτηκαν το έργο τους στο εργαστήριο του, όπως είναι οι Joan Miro, Salvador Dali, Eduardo Chillida, Riera i Arago, Manuel Millares, Hans Hartung, Marcel Marti, Jose Hernandez, Antonio Saura, Victor Vasarely, Joan Ponc, Corinne Veret, Jaume Genovart, Bernard Schultze, Jose Pedro Croft, August Puig, Richard Hamilton, Dieter Roth, Joseph Beuys, Antoni Tapies, Jaume Plensa, Jorge Oteiza, Susana Solano, Emil Schumacher, Rafa Forteza, , Modest Cuixart, Miquel Barcelo, Francesc Abad, Georg Massanes, Francesc Estivill και του ίδιου του Joan Barbara.


Comments:

More
See more arrow

Please enter valid email