Το χρονικό της Βεργίνας

Author : ΜΑΝΟΛΗΣ ΑΝΔΡΟΝΙΚΟΣ

Year of Publish : 1997, 2η ανατ. 2006

Dimensions : 14 x 21

ISBN Xartodeto : 960-250-333-5

Out of stock

ΜΑΝΟΛΗΣ ΑΝΔΡΟΝΙΚΟΣ

Το χρονικό της Βεργίνας

Eίκοσι χρόνια μετά την ανακάλυψη των βασιλικών τάφων και πέντε χρόνια από τον θάνατο του μεγάλου αρχαιολόγου, το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης εξέδωσε το Χρονικό της Βεργίνας του Μανόλη Ανδρόνικου.
Στο βιβλίο αυτό ο Ανδρόνικος συνταιριάζει αρμονικά τη  γοητεία και τη  γλαφυρότητα της αφήγησης με την επιστημονική εγκυρότητα, για να περιγράψει την περιπέτεια της ανασκαφής. Δεν πρόκειται για ημερολόγιο αλλά για χρονικό: την καταγραφή από μνήμης και εκ των υστέρων μιας ανασκαφής που κράτησε είκοσι πέντε χρόνια.
Από τις ανασκαφές των φοιτητικών του χρόνων στη Βεργίνα, δίπλα στον δάσκαλό του Κωνσταντίνο Ρωμαίο, ώς την αποκάλυψη του βασιλικού τάφου του Φιλίππου με τα μοναδικά ευρήματα, καθώς και του τάφου του Πρίγκιπα με τα ασημένια κτερίσματα, ο Ανδρόνικος εξιστορεί το οδοιπορικό της αναζήτησης. Μοιράζεται τις επιστημονικές του απόψεις, τους φόβους και τις ελπίδες του με τους συνεργάτες του. Ο χώρος της ανασκαφής εναλλάσσεται με το καφενείο του μικρού μακεδονικού χωριού και το μικρό του δωμάτιο που μοιραζόταν με τη σύντροφο της ζωής του. Οι συνεργάτες του —αρχαιολόγοι, εργάτες αλλά και κάτοικοι της περιοχής— συμμετέχουν στην επιστημονική περιπέτεια, το μόχθο, τις προσδοκίες, τις απογοητεύσεις, αλλά είναι και οι πρώτοι μάρτυρες των θαυμαστών ανακαλύψεων.

Comments:

More
See more arrow

Please enter valid email