Το ταξίδι στον αρχαίο κόσμο

Author : LIONEL CASSON

Translation : Λίνας Σταματιάδη

Επιμέλεια : Αντιγόνης Φιλιπποπούλου

Title Of Prototype : Travel in the Ancient World

Year of Publish : 1995, 3η ανατ.2014

Dimensions : 14 x 21

ISBN Panodeto : 978-960-250-615-8

ISBN Xartodeto : 978-960-250-108-5

Price : 20.29 €

Discount Price : 14.20 €

LIONEL CASSON

Το ταξίδι στον αρχαίο κόσμο

Το βιβλίο αυτό είναι μια μοναδική από άποψη πληρότητας μελέτη για τα ταξίδια στους αρχαίους χρόνους. Χρονολογικά, αρχίζει από τις μετακινήσεις των κατοίκων της Αιγύπτου και της Μεσοποταμίας μετά το 3000 π.Χ. και φτάνει ώς τα ταξίδια των χριστιανών προσκυνητών του 6ου αιώνα. Θεματικά, καλύπτει όλα τα βασικά σημεία: ποιοι ταξίδευαν και για ποιο λόγο (ιδίως αν δεν ήταν έμποροι ή κρατικοί υπάλληλοι σε αποστολή)· πώς μετακινούνταν σε ξηρά και θάλασσα και με τί μέσο· τις ανέσεις του ταξιδιώτη (πανδοχεία, καπηλειά, εστιατόρια), και πάνω απ' όλα τη  φύση του αρχαίου τουρισμού: τα δρομολόγια, τις περιοχές και τα αξιοθέατα που συγκέντρωναν την προτίμηση των ταξιδιωτών, τα μουσεία, τους ξεναγούς, τους ταξιδιωτικούς οδηγούς, τη  συμπεριφορά του περιηγητή.
Η μελέτη είναι βασισμένη είτε στις ίδιες τις αρχαίες πηγές, από τις οποίες παρατίθενται άφθονα αποσπάσματα, είτε σε πρότυπα έργα που αντλούν το υλικό τους από τις φιλολογικές, αρχαιολογικές, επιγραφικές, παπυρολογικές και νομισματικές πηγές. Όλες οι σχετικές παραπομπές καταγράφονται εξαντλητικά στη βιβλιογραφία, η οποία, μολονότι παρακολουθεί και τεκμηριώνει το κείμενο λέξη προς λέξη, επισυνάπτεται κατά κεφάλαια στο τέλος, ώστε να ρέει απρόσκοπτα η αφήγηση. Επίσης, για κάθε χρονική περίοδο προτάσσεται σύντομη ιστορική εισαγωγή, ώστε να κατατοπίζεται ο μη ειδικός αναγνώστης. Το αποτέλεσμα είναι ένα ανάγνωσμα μυθιστορηματικής υφής, που κερδίζει χρώμα και ζωντάνια χάρη στα συνεχή πολλές φορές χιουμοριστικά παραθέματα από έργα συγγραφέων όπως ο Ηρόδοτος και ο Αριστοφάνης, ο Λουκιανός και ο Παυσανίας, ο Κικέρων, ο Οράτιος, ο Μαρτιάλης, οι Πλίνιοι (Πρεσβύτερος και Νεότερος), αλλά και ο Λιβάνιος και ο Συνέσιος.

Ο Λάιονελ Κάσσον είναι ομότιμος καθηγητής Κλασικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης και έχει συγγράψει πολλά βιβλία για τον αρχαίο κόσμο. Από τα πιό γνωστά είναι η μελέτη του για τα πλοία και τους ναυτικούς της αρχαιότητας (Ships and Seamanship in the Ancient World, 1971) και το Ταξίδι στον αρχαίο κόσμο, που κυκλοφορεί από το 1995 στις εκδόσεις του ΜΙΕΤ.

Πίνακας Περιεχομένων

Βιβλιοκρισίες

Καθημερινή, 31-12-1995
Ο τουρισμός στην αρχαία εποχή

Ελευθεροτυπία, 10-1-1996
Το ταξίδι στον αρχαίο κόσμο

Ελευθεροτυπία, 17-1-1996
"Η μεγάλη μας φίλη"

Επενδυτής, 22-6-1996
Το ταξίδι στον αρχαίο κόσμο

Καθημερινή, 23-8-1996
Ρωμαϊκές διακοπές

Τα Νέα, 15-11-1995
Ταξιδιωτικά Α΄

Ελεύθερος Τύπος, 18-4-1998
Το ωραίο ...ταξίδι

Comments:

More
See more arrow

Please enter valid email