Πρόκειται για την έκδοση της διδακτορικής διατριβής του Μάικλ Μαγιάρ που υποστηρίχθηκε επιτυχώς στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης και αποτέλεσε το κύκνειο άσμα της επιστημονικής καριέρας του, που διακόπηκε από τον πρόωρο θάνατό του. Στόχο του βιβλίου αποτελεί η ανάλυση των λόγων που ο Κάρολος Κουν και το Θέατρο Τέχνης απέκτησαν τέτοια περίοπτη θέση στο σύγχρονο ελληνικό θέατρο.
Το βιβλίο πραγματεύεται τη ζωή του Κουν πριν την ίδρυση του Θεάτρου Τέχνης, την ιστορία του Θεάτρου και τις αισθητικές αρχές που επικράτησαν την πρώτη περίοδο λειτουργίας του (ως το 1950), την πρωτοποριακή δουλειά του Κουν κατά τη διάρκεια της δεύτερης περιόδου του Θεάτρου Τέχνης (από το 1954 και μετά) με τη φημισμένη μεταπολεμική γενιά ελλήνων θεατρικών συγγραφέων και την καινοτόμο, και ενίοτε αμφιλεγόμενη, σκηνοθετική δουλειά του Κουν στο αρχαίο ελληνικό δράμα.
Το βιβλίο προλογίζει η θεατρολόγος - κριτικός Δηώ Καγγελάρη, ενώ συνοδεύεται από παράρτημα φωτογραφιών και εικαστικού υλικού από τις συλλογές του Ε.Λ.Ι.Α., που επιμελήθηκε η Μαρία Καΐρη.
Η μετάφραση του κειμένου έγινε από την Έρεικα Καΐρη, ενώ η έκδοση πραγματοποιήθηκε με χορηγία του Τμήματος Θεάτρου και Χορού του Υπουργείου Πολιτισμού.