Λατίνοι ιστορικοί. Σουητώνιος. Τόμος Β΄

Author : ΣΟΥΗΤΩΝΙΟΣ / ΝΙΚΟΣ ΠΕΤΡΟΧΕΙΛΟΣ (μετ)

Title Of Prototype : De vita Caesarum, Libri VIII: The lives of illustrius men

Year of Publish : 1999

Series : Λατίνοι ιστορικοί

Dimensions : 12 x 19

ISBN Panodeto : 960-250-152-9

Price : 22.31 €

Discount Price : 15.62 €

ΣΟΥΗΤΩΝΙΟΣ / ΝΙΚΟΣ ΠΕΤΡΟΧΕΙΛΟΣ (μετ)

Λατίνοι ιστορικοί. Σουητώνιος. Τόμος Β΄

Ο Γάιος Σουητώνιος Τράγκυλλος γεννήθηκε μάλλον στη Ρώμη το 77 ή, κατ' άλλους, το 69 μ.Χ. και ανήκε στην τάξη των ιππέων. Μορφωμένος και ήσυχος άνθρωπος, ασχολήθηκε αρχικά με τη δικηγορία αλλά τελικά προτίμησε τη συγγραφική εργασία. Χάρη στην εύνοια του Πλίνιου του Νεότερου απέκτησε υψηλά αξιώματα στην αυτοκρατορική γραμματεία, μέχρις ότου αποπέμφθηκε από τον Αδριανό επειδή επέδειξε μεγάλη «οικειότητα» πρός την αυτοκράτειρα Σαβίνα.
Από το συγγραφικό του έργο έχουν διασωθεί οι βιογραφίες αυτοκρατόρων (De vita Caesarum) και πνευματικών ανθρώπων (De viris illustribus), ενώ έχουν χαθεί έργα με θέματα όπως οι αγώνες στη Ρώμη (Ludicra Historia) και στην Ελλάδα, βασιλείς και διαβόητες εταίρες, το De Republica του Κικέρωνα κ.α.
Στους Βίους του αναφέρεται πρώτα στους προγόνους του βιογραφουμένου, έπειτα στα γεγονότα της ζωής του μέχρι την ανάρρησή του στο θρόνο, στα ανέκδοτα (χοντροκομμένα και συχνά επουσιώδη) που σχετίζονταν με τη δράση και το χαρακτήρα του και, τέλος, στις συνθήκες θανάτου του. Το ύφος του είναι απλό και άμεσο, ενώ η τάση του να αποδελτιώνει κατά λέξη παλαιότερα κείμενα υιοθετήθηκε από μεταγενέστερους συγγραφείς όπως ο Αύλος Γέλλιος και ο Μακρόβιος.

Πίνακας Περιεχομένων

Βιβλιοκρισίες

Ελευθεροτυπία, 17-5-2002
Ρωμαίοι αυτοκράτορες με ...τουρμπάνια;

Comments:

More
See more arrow

Please enter valid email