Ιστορία της βυζαντινής δημώδους λογοτεχνίας

Author : HANS-GEORG BECK

Translation : Νίκης Eideneier

Title Of Prototype : Geschichte der Byzantinischen Volksliteratur

Year of Publish : 1989, 4η ανατ. 2009

Dimensions : 17 x 24

ISBN Xartodeto : 978-960-250-079-8

Price : 18.25 €

Discount Price : 12.78 €

HANS-GEORG BECK

Ιστορία της βυζαντινής δημώδους λογοτεχνίας

Το βιβλίο αυτό παρουσιάζει, αναθεωρημένο και συμπληρωμένο, το έργο του Καρλ Κρουμπάχερ Δημώδης ελληνική λογοτεχνία (Μόναχο 21897), που καλύπτει τη  βυζαντινή λογοτεχνία από την εποχή του Ιουστινιανού ως το τέλος του ανατολικού ρωμαϊκού κράτους. Πρόκειται δηλαδή για τμήμα ενός μεγαλύτερου συνόλου, στο οποίο ανήκει τόσο το έργο του Χανς-Γκέοργκ Μπεκ Εκκλησία και θεολογική λογοτεχνία στη Βυζαντινή Αυτοκρατορία, όσο και το έργο του Χέρμπερτ Χούνγκερ Βυζαντινή λογοτεχνία. Η λόγια κοσμική γραμματεία των Βυζαντινών.
Μολονότι ο διαχωρισμός της θύραθεν λογοτεχνίας σε λόγια και δημώδη είναι επισφαλής και αμφισβητείται από πολλούς μελετητές, ο συγγραφέας τον υιοθετεί, όπως παλαιότερα ο Κρουμπάχερ, έχοντας βέβαια επίγνωση ότι κάθε διαχωρισμός, όσο πρακτικός και αναγκαίος κι αν είναι, παραμένει αυθαίρετος. Εξάλλου, όταν γίνεται λόγος για «βυζαντινή» λογοτεχνία, δεν εννοείται μόνο εκείνη που δημιουργήθηκε μέσα στα εκάστοτε εδαφικά όρια της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Ο όρος «βυζαντινός» αναφέρεται εδώ σε μια περιοχή με μεταβλητά σύνορα, με σφαίρες πολιτιστικής επιρροής και πραγματικότητας ανεξάρτητες από όρια κρατών. Τέλος, η έννοια της λογοτεχνίας δεν περιορίζεται σε αυτό που δηλώνει ο όρος «belles-lettres», αλλά περιλαμβάνει και άλλα αξιόλογα κείμενα, όπως συνηθίζεται κατά την εξέταση εποχών όπου η λογοτεχνική δραστηριότητα δεν είναι πολύ μεγάλη.

Ο Χανς-Γκέοργκ Μπεκ (1910-1999), κορυφαίος βυζαντινολόγος, σπούδασε στο Μόναχο και στη Ρώμη. Από το 1960 ως το 1975 ήταν τακτικός καθηγητής της Βυζαντινολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου. Επί σειρά ετών εξέδιδε την Byzantinische Zeitschrift. Από το 1970 ως το 1983 διετέλεσε Πρόεδρος του Γερμανικού Κέντρου Μελετών στη Βενετία, για ένα μεγάλο διάστημα Αντιπρόεδρος της Γερμανικής Εταιρείας Ερευνών και μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου. Είναι μέλος της Ακαδημίας Επιστημών του Μονάχου, της Βιέννης, του Λονδίνου, των Βρυξελλών και της Ακαδημίας Αθηνών, καθώς και του Αρχαιολογικού Ινστιτούτου, και έχει συγγράψει τα έργα: Εκκλησία και θεολογική λογοτεχνία στη Βυζαντινή Αυτοκρατορία, Μόναχο 1959· Η βυζαντινή χιλιετία, Μόναχο 1982·, 2η έκδ. ΜΙΕΤ· Βυζαντινό αναγνωστικό, Μόναχο 1982· Βυζαντινό ερωτικό, Μόναχο 1986· Η Αυτοκράτειρα Θεοδώρα και ο Προκόπιος, Μόναχο-Ζυρίχη 1986 κ.ά.

Πίνακας Περιεχομένων

Βιβλιοκρισίες

Θεσσαλία, 9-4-1989
Ιστορία

Comments:

More
See more arrow

Please enter valid email