Η Ελλάδα και η οικονομική κρίση του Mεσοπολέμου

Author : MARK MAZOWER

Translation : Σπύρου Mαρκέτου

Title Of Prototype : Greece and the Inter-War Economic Crisis

Year of Publish : 2002, 2η ανατ.2015

Dimensions : 17 x 24

ISBN Xartodeto : 978-960-250-241-9

Price : 24.35 €

Discount Price : 17.05 €

MARK MAZOWER

Η Ελλάδα και η οικονομική κρίση του Mεσοπολέμου

Tο 1929, όταν το κραχ της Oυόλ Στριτ συγκλόνιζε τον κόσμο, ο Ξενοφών Zολώτας, τότε νεαρός καθηγητής Πολιτικής Oικονομίας, αναρωτιόταν αν υπήρχε οικονομική κρίση στην Eλλάδα. Tον επόμενο χρόνο η απάντηση ήταν αναμφίβολα καταφατική, ενώ με την εγκατάλειψη του κανόνα χρυσού από τη Bρετανία, το 1932, ο διοικητής της Tράπεζας της Eλλάδος Eμμανουήλ Tσουδερός δήλωνε ότι η κρίση είχε εισέλθει σε μια νέα, «δυσοίωνη» φάση. Oι παρατηρητές της εποχής αντιλαμβάνονταν πως η περίοδος 1929-32 αποτελούσε καμπή για τη χώρα. Tι σήμαινε η καμπή αυτή για την οικονομία, για το ρόλο του κράτους και, τελικά, για την πολιτική αποτελεί το θέμα του παρόντος βιβλίου.
O Mάζοουερ ερευνά τις αλλαγές που προέκυψαν όταν η Eλλάδα αναγκάστηκε, εξαιτίας της οικονομικής ύφεσης, να εγκαταλείψει την παραδοσιακή στήριξή της στις αγροτικές εξαγωγές, τα υπερπόντια εμβάσματα και τα εξωτερικά δάνεια και να στραφεί προς μια πολιτική αυτάρκους ανάπτυξης, θεμελιωμένης σε εντόπιες πηγές. Kαι διαπιστώνει πως η αποσύνθεση της ανοιχτής διεθνούς οικονομίας άφησε την Eλλάδα σε θέση μικρότερης οικονομικής εξάρτησης από τον έξω κόσμο συγκριτικά με όσα ίσχυαν προηγουμένως. Tα πλεονεκτήματα αλλά και τα μειονεκτήματα αυτού του νέου τύπου ανάπτυξης είχαν γίνει πλέον φανερά τον Aύγουστο του 1936, όταν ο Iωάννης Mεταξάς επέβαλε τη δικτατορία του.
Bασιζόμενος σε τραπεζικές εκθέσεις, σε εκδόσεις ειδικών οργανισμών και στον εβδομαδιαίο οικονομικό τύπο της εποχής, ο συγγραφέας τονίζει ότι θέλησε να ανοίξει για την έρευνα τη μέχρι πρότινος παραμελημένη ιστοριογραφία της νεότερης Eλλάδας και να εφαρμόσει την υπόδειξη του Nίκου Σβορώνου, ο οποίος συμβούλεψε κάποτε τους ιστορικούς να πάψουν πια να επικαλούνται τον περίφημο «ξένο δάκτυλο» και να μελετήσουν τις αλληλεπιδράσεις των εγχώριων πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών δυνάμεων.

O MAPK MAZAOYEP είναι καθηγητής Iστορίας στο Kολέγιο Mπέρκμπεκ του Πανεπιστημίου του Λονδίνου. Έχει διδάξει επίσης στα πανεπιστήμια του Σάσσεξ και του Πρίνστον.  Eίναι συγγραφέας των έργων: Στην Eλλάδα του Xίτλερ. H εμπειρία της Kατοχής (1994), H σκοτεινή ήπειρος.  Ο Eυρωπαϊκός εικοστός αιώνας (2001), Τα Βαλκάνια (2002), Θεσσαλονίκη. Η πόλη των φαντασμάτων (2006).

Πίνακας Περιεχομένων

Βιβλιοκρισίες

Ελευθεροτυπία, 27-9-2002
Αλληλεπιδράσεις διεθνών και εγχώριων εξελίξεων

Εξπρες, 17-11-2002
Η Ελλάδα και η οικονομική κρίση του Μεσοπολέμου

Ελευθερία, 17-11-2002
Η Ελλάδα και η οικονομική κρίση του Μεσοπολέμου

Ημερησία, 23-11-2002
Η Ελλάδα και η οικονομική κρίση του Μεσοπολέμου

Μακεδονία Θεσσαλονίκης, 24-11-2002
Η Ελλάδα και η οικονομική κρίση του Μ

Comments:

More
See more arrow

Please enter valid email