Ερωτικά όνειρα

Author : ΜΑΡΙΝΟΣ ΦΑΛΙΕΡΟΣ

Year of Publish : 1980, 2η έκδ. 2006

Dimensions : 17 x 24

ISBN Panodeto : 960-250-347-5

Price : 25.36 €

Discount Price : 17.75 €

Byzantine and Modern Greek Library

ΜΑΡΙΝΟΣ ΦΑΛΙΕΡΟΣ

Ερωτικά όνειρα

Τα Ερωτικά Όνειρα του κρητικού ποιητή Μαρίνου Φαλιέρου, και ιδίως το Ιστορία και όνειρο, αποτελούν σταθμό στην ιστορία της νεοελληνικής λογοτεχνίας. Σ' αυτά, όπως και στον επίσης δικό του Θρήνο της Παναγίας, γίνεται η πρώτη προσπάθεια να γραφτεί θέατρο. Ο Φαλιέρος πρέπει να εμπνεύστηκε τα δυό του "θεατρικά" έργα στη Βενετία, όπου είχε πάει νεότατος για οικογενειακές υποθέσεις. Κατά τη διαμονή του εκεί (1413-1414) γνώρισε από κοντά την πολιτισμική και λογοτεχνική κίνηση της Βενετίας, που βρισκόταν στην ακμή της.
Με το έργο αυτό και με άλλα του ποιήματα ο Φαλιέρος μετέφερε στην Κρήτη λογοτεχνικά είδη που γνώριζαν μεγάλη διάδοση και επιτυχία στην Ευρώπη των ημερών του. Δεν δοκίμαζε να μιμηθεί ή να διασκευάσει τους μεγάλους Ιταλούς ποιητές της Αναγέννησης, αλλά προτιμούσε ποιητικά και πεζά κείμενα που προορίζονταν για ευρύτερο κοινό.
Ο ερωτικός διάλογος στο παράθυρο, που καταλαμβάνει πάνω από τριακόσιους στίχους στο Ιστορία και όνειρο, έχει όλα τα γνωρίσματα του κωμικορεαλιστικού, ενίοτε και τολμηρού θεάτρου που εμφανίζεται την ίδια εποχή στη βόρεια Ιταλία. Αν ο Μαρίνος Φαλιέρος είχε την τύχη να αποκτήσει διαδόχους, όπως οι σύγχρονοί του Ιταλοί ποιητές, θα είχαμε και στην Ελλάδα ήδη από το 1430 την αναγέννηση του θεάτρου, 150 χρόνια πριν τη Θυσία του Αβραάμ και τα έργα του Χορτάτση.

Πίνακας Περιεχομένων

Comments:

More
See more arrow

Please enter valid email