Εισαγωγή στην τέχνη του κινηματογράφου

Author : DAVID BORDWELL / KRISTIN THOMPSON

Title Of Prototype : Film Art: An Introduction

Year of Publish : 2004, 2η ανατ. 2009

Dimensions : 21 x 25

ISBN Xartodeto : 978-960-250-318-8

Price : 42.80 €

Discount Price : 34.24 €

DAVID BORDWELL / KRISTIN THOMPSON

Εισαγωγή στην τέχνη του κινηματογράφου

Η Εισαγωγή στην τέχνη του κινηματογράφου είναι μια από τις πιο σημαντικές και  αναγνωρισμένες εισηγητικές μελέτες στην ανάλυση του κινηματογραφικού μέσου, ένα διδακτικό εγχειρίδιο χρήσιμο για τον σπουδαστή αλλά και ενδιαφέρον ανάγνωσμα για τους φίλους του κινηματογράφου. Στο βιβλίο εξετάζεται ο τρόπος δημιουργίας, λειτουργίας και πρόσληψης της κινηματογραφικής ταινίας, με σκοπό να οξυνθούν  οι αναλυτικές και ερμηνευτικές ικανότητες του θεατή. Οι συγγραφείς Ντέιβιντ Μπόρντουελ και Κριστίν Τόμσον αναλύουν τα κινηματογραφικά είδη, την παραγωγή, την αφηγηματική μορφή, την τεχνική (σκηνοθεσία, μοντάζ, ήχος, φωτογραφία) και το ύφος του κινηματογραφικού έργου, δίνουν δείγματα κινηματογραφικής κριτικής και αξιολόγησης, αλλά και μια σύντομη επισκόπηση της ιστορίας του κινηματογράφου. Συνδυάζουν τεχνικές πληροφορίες με τις απαραίτητες θεωρίες, και αναφέρονται τόσο στις μεθόδους και τις δημιουργίες των κινηματογραφιστών της διεθνούς παραγωγής κατά τον 20ό αιώνα όσο και στους μεγάλους θεωρητικούς της τέχνης του κινηματογράφου. Ο Άλφρεντ Χίτσκοκ, ο Όρσον Ουέλς, ο Σπάικ Λη, ο Μάρτιν Σκορσέζε, ο Τζίγκα Βερτόφ, ο Γιασουζίρο Όζου, ο Ρομπέρ Μπρεσσόν και άλλοι σκηνοθέτες παρέχουν με τις ταινίες τους παραδείγματα κινηματογραφικής σύνθεσης, ενώ ταινίες όπως ο Μάγος του Οζ ή ο Πολίτης Κέιν εξετάζονται ως προς τους διαφορετικούς τρόπους αφήγησης μιας ιστορίας ή τα νοηματικά επίπεδα που μπορεί να εμπεριέχει η κάθε ταινία.
Πώς γίνεται μια ταινία, πώς λειτουργεί ως σύνολο, πώς την αναλύουμε κριτικά, ή ακόμα πώς μεταβάλλεται η κινηματογραφική τέχνη μέσα στην ιστορία είναι ζητήματα που εισάγουν τον αναγνώστη στην αισθητική του κινηματογράφου, προτρέπουν τον σπουδαστή στην έρευνα, οξύνουν την αντίληψη του απλού θεατή αλλά και του κινηματογραφόφιλου. Γιατί, όπως λένε και οι συγγραφείς, "καθισμένοι σε μια σκοτεινή κινηματογραφική αίθουσα και παρακολουθώντας μια συναρπαστική ταινία, δυσκολευόμαστε ίσως να θυμηθούμε πως αυτό που βλέπουμε δεν είναι φυσικό αντικείμενο, όπως ένα λουλούδι ή ένας αστεροειδής. Ο κινηματογράφος μάς αιχμαλωτίζει σε τέτοιο βαθμό, ώστε έχουμε την τάση να ξεχνούμε πως οι ταινίες είναι προϊόντα κατασκευής. Για να κατανοήσει κανείς την τέχνη του κινηματογράφου πρέπει πρώτα να αναγνωρίσει ότι μια ταινία παράγεται τόσο από μηχανές όσο και από ανθρώπινη εργασία".

 Ο Ντέιβιντ Μπόρντουελ είναι καθηγητής Κινηματογραφικών Σπουδών στην έδρα Ζακ Λεντού του Πανεπιστημίου του Ουισκόνσιν, στο Μάντισον. Η Κριστίν Τόμσον είναι επίτιμος διδάκτωρ στο ίδιο Πανεπιστήμιο.

Πίνακας Περιεχομένων

Βιβλιοκρισίες

Αδ. Τύπος Ρίζου, 17-4-2005
Η τέχνη του κινηματογράφου

Καθημερινή, 22-4-2005
Εισαγωγή στην τέχνη του κινηματογράφου

Εξπρες, 8-5-2005
Εισαγωγή στην τέχνη του κινηματογράφου

Comments:

More
See more arrow

Please enter valid email