Δομήνικος Θεοτοκόπουλος Κρης

Author : ΜΑΝΟΛΗΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ

Year of Publish : 1990, 2η έκδ. 1995

Dimensions : 17 x 24

ISBN Xartodeto : 960-250-025-5

Price : 15.21 €

Discount Price : 10.65 €

History & Theory of Art

ΜΑΝΟΛΗΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ

Δομήνικος Θεοτοκόπουλος Κρης

Στον τόμο αυτό συγκεντρώθηκαν διαλέξεις και μελέτες που πραγματεύονται διάφορες πτυχές τού, νεανικού κυρίως, έργου του Θεοτοκόπουλου. Οι εργασίες αυτές έγιναν σε μια περίοδο πενήντα χρόνων, κατά την οποία οι απόψεις του συγγραφέα για τον Θεοτοκόπουλο διαμορφώθηκαν από τη μελέτη της σύγχρονης με τη νεότητα του ζωγράφου ελληνικής τέχνης. Η θητεία του Θεοτοκόπουλου στην κρητική ζωγραφική υπήρξε καθοριστική για τη διαμόρφωση του προσωπικού του ύφους, όπως άλλωστε φανερώνουν πολλά στοιχεία από την τέχνη της ωριμότητάς του. Ανιχνεύονται ακόμα οι βυζαντινές και οι δυτικές επιρροές στα έργα του, ενώ σε χωριστό κεφάλαιο εξετάζεται η νεανική παραγωγή του. Τέλος, κρίθηκε χρήσιμο να προστεθούν στο βιβλίο αποσπάσματα από δύο μελέτες που δεν είχαν ως κύριο αντικείμενό τους τον Θεοτοκόπουλο, αλλά θέματα τα οποία ο νεαρός ζωγράφος πρωτοπαρουσίασε στην ελληνική τέχνη.
    Επιδίωξη του συγγραφέα είναι να αποτελέσει το βιβλίο αυτό χρήσιμο εργαλείο και έναυσμα για τους μελλοντικούς μελετητές του καλλιτέχνη. Τα κείμενα, χωρίς να έχουν υποστεί ουσιαστικές επεμβάσεις, συμπληρώθηκαν με σημειώσεις και πρόσφατη βιβλιογραφία. Η εικονογράφηση βελτιώθηκε και εμπλουτίστηκε με διαφωτιστικές λεπτομέρειες, ιδίως από τα νεανικά έργα.

Ο Μανόλης Χατζηδάκης (1909-1998) γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης. Σπούδασε στην Αθήνα, στο Παρίσι και στο Βερολίνο. Διετέλεσε Υποδιευθυντής και έπειτα Διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη από το 1934 ως το 1974, Έφορος Βυζαντινών Αρχαιοτήτων από το 1943, έπειτα Διευθυντής του Βυζαντινού Μουσείου από το 1960 και Γενικός Έφορος Αρχαιοτήτων από το 1963 έως το 1974. Έγραψε βιβλία και γενικές επισκοπήσεις για τη βυζαντινή και μεταβυζαντινή τέχνη και πολλές σχετικές μελέτες σε ελληνικά και ξένα περιοδικά. Επί είκοσι χρόνια παρακολουθούσε θέματα της παλαιότερης και της σύγχρονης ελληνικής τέχνης με επιφυλλίδες στις εφημερίδες Ελευθερία και Βήμα, καθώς και σε ξένα περιοδικά. Υπήρξε Ακαδημαϊκός από το 1980, επίτιμος διδάκτωρ πολλών Πανεπιστημίων και αντεπιστέλλον μέλος ξένων Ακαδημιών.

Πίνακας Περιεχομένων

Comments:

More
See more arrow

Please enter valid email