Ανθολόγημα θησαυρών του Εθνικού Μουσείου

Author : ΧΡΙΣΤΟΣ ΚΑΡΟΥΖΟΣ / ΣΕΜΝΗ ΚΑΡΟΥΖΟΥ

Year of Publish : 1981

Dimensions : 25 x 30

Out of stock

ΧΡΙΣΤΟΣ ΚΑΡΟΥΖΟΣ / ΣΕΜΝΗ ΚΑΡΟΥΖΟΥ

Ανθολόγημα θησαυρών του Εθνικού Μουσείου

Το λεύκωμα αυτό περιλαμβάνει 134 πίνακες με αντιπροσωπευτικά εκθέματα του Εθνικού Μουσείου, που καλύπτουν όλες τις φάσεις της αρχαίας ελληνικής τέχνης: νεολιθική, μυκηναϊκή, γεωμετρική, αρχαϊκή, κλασική, ελληνιστική. Τα «ερατεινά» αυτά δημιουργήματα της αρχαίας τέχνης ειδώλια, σφραγίδες, αγγεία, γλυπτά, κοσμήματα, χάλκινα, ανάγλυφα– περιγράφονται και υπομνηματίζονται από τον Χρίστο Καρούζο (1900-1967), τον σοφό αρχαιολόγο και ακάματο διευθυντή του Εθνικού Μουσείου, και τη Σέμνη Καρούζου (1898-1995), αρχαιολόγο και επίτιμη διευθύντρια του Εθνικού Μουσείου. Η περιγραφή των έργων συμπληρώνεται με πλούσια βιβλιογραφία –προσφορά σημαντική, ιδιαίτερα για τους αρχαιολόγους.
    Ο τόμος περιέχει επίσης σύντομη ιστορία του Εθνικού Μουσείου, καθώς και εισαγωγή στην αρχαία ελληνική τέχνη, όπου, μέσα από μια ιστορική επισκόπηση, τονίζεται η μοναδικότητά της και περιγράφεται ο καθοριστικός ρόλος της στην πορεία της τέχνης σε όλες τις εποχές.
    Τα κείμενα, απότοκα όλα μιας παιδείας στέρεα δεμένης τόσο με τη γνώση της νεοελληνικής λογοτεχνίας όσο και με τη βαθιά σπουδή της ιστορίας της αρχαίας και της νεότερης τέχνης, θα αποτελέσουν πρότυπο για ανάλογα έργα, που απευθύνονται όχι στους λίγους αλλά στο ευρύτερο αναγνωστικό και φιλότεχνο κοινό.

Comments:

More
See more arrow

Please enter valid email