Μίμησις. Η εικόνα της πραγματικότητας στη δυτική λογοτεχνία

Συγγραφέας : Erich Auerbach

Μετάφραση : Λευτέρης Αναγνώστου

Τίτλος πρωτοτύπου : Mimesis: Dargestellte Wirklichkeit in der abendländischen Literatur

Έτος έκδοσης : 2005, 2η έκδοση αναθεωρημένη 2014

Αριθμός σελίδων : 751 + XVI

Διαστάσεις : 14 x 21 εκ.

ISBN πανόδετου : 978-960-250-606-6

Τιμή : 35,50 €

Τιμή με έκπτωση : 24,85 €

Φιλολογία - Ιστορία, θεωρία και κριτική της λογοτεχνίας

Erich Auerbach

Μίμησις. Η εικόνα της πραγματικότητας στη δυτική λογοτεχνία

Ο Τζωρτζ Στάινερ χαρακτηρίζει το βιβλίο αυτό του Άουερμπαχ «μεγαλειώδη μελέτη», «έργο εξαιρετικού διαμετρήματος» και ένα από «τα μέγιστα επιτεύγματα της συγκριτικής γραμματολογίας», ενώ ο Έντουαρντ Σαΐντ έχει γράψει ότι η Μίμησις είναι «ένα από τα πλέον αξιοθαύμαστα και σημαντικά βιβλία λογοτεχνικής κριτικής που εμφανίστηκαν ποτέ…ένα μνημειώδες έργο».
Στο έργο αυτό, που γράφτηκε μεταξύ των ετών 1942 και 1945, ο Άουερμπαχ ερευνά τους διάφορους τρόπους ερμηνείας και απεικόνισης της πραγματικότητας στην ευρωπαϊκή λογοτεχνική δημιουργία για ένα τεράστιο χρονικό διάστημα που καλύπτει τρεις χιλιετίες. Ο Άουερμπαχ αναλύει, ερμηνεύει και συγκρίνει έναν μεγάλο αριθμό κειμένων, ξεκινώντας από τον Όμηρο και τη Βίβλο και συνεχίζοντας με τον Δάντη, τον Σαίξπηρ, τον Θερβάντες κ.α., για να καταλήξει στη λογοτεχνία του εικοστού αιώνα και σε συγγραφείς όπως ο Μαρσέλ Προυστ και η Βιρτζίνια Γουλφ. Φωτίζει έτσι με πολλά παραδείγματα και από πολλές οπτικές γωνίες το γεγονός ότι η λογοτεχνία, από την αρχαιότητα ως τη σύγχρονη εποχή, υπήρξε  και παραμένει ένας εξαιρετικά εύγλωττος μάρτυρας της ανθρώπινης ιστορίας και της κοινωνικής πραγματικότητας. Αναδεικνύει παράλληλα τους κυριότερους σταθμούς της μακράς εξελικτικής διαδικασίας που καταλήγει, στις αρχές του 19ου αιώνα στη Γαλλία, στην ανάπτυξη του σύγχρονου ρεαλισμού, εκείνης δηλαδή της λογοτεχνικής μίμησης της ζωής που αναμειγνύει το υψηλό με το γκροτέσκο ύφος και αποδίδει κεντρική θέση στον πρακτικό βίο και στην καθημερινή πραγματικότητα. Με τον χριστιανισμό είχε αρχίσει ήδη η αμφισβήτηση της αρχαίας διδασκαλίας περί υφολογικών βαθμίδων στη λογοτεχνική ανάπλαση της πραγματικότητας, με βάση την οποία ο πρακτικός βίος αποδιδόταν μόνο στο πλαίσιο ενός ταπεινού ή μεσαίου ύφους. Ο ρεαλισμός απλώνει τις ρίζες του στον Μεσαίωνα και στην Αναγέννηση, καθώς τα καθημερινά φαινόμενα της πραγματικότητας μπορούσαν τότε να εκτίθενται σε ένα σοβαρό και νοηματικά μεστό πλαίσιο. Με εντυπωσιακή πολυμάθεια και συναρπαστική δεξιοτεχνία, ο Άουερμπαχ προσφέρει στον αναγνώστη μια πολύτιμη ερμηνευτική πρόσβαση σε όλους σχεδόν τους αιώνες και σε όλες τις περιοχές της ευρωπαϊκής λογοτεχνικής κληρονομιάς.

Ο ΕΡΙΧ ΑΟΥΕΡΜΠΑΧ (1892-1957) ήταν καθηγητής ρομαντικής φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μαρβούργου από το 1929 μέχρι το 1935. Κυνηγημένος από το ναζιστικό καθεστώς στην Κωνσταντινούπολη και έπειτα στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου από το 1950 ως το θάνατό του δίδασκε στο Πανεπιστήμιο του Γέιλ. Συνέγραψε πολλά έργα με ποικίλα θέματα από την αρχαία, τη μεσαιωνική και τη σύγχρονη λογοτεχνία. Η Μίμησις θεωρείται το αριστούργημά του.

Πίνακας Περιεχομένων

Βιβλιοκρισίες

Νέα, 28-12-2005
Βιβλία-σωσίβια

Αγγελιοφόρος, 14-1-2006
Η Μίμησις του 'Αουερμπαχ

Βραδυνή, 16-1-2006
Η εικόνα της πραγματικότητας στη δυτική λογοτεχνία

Αυγή, 21-1-2006
Μια μεγαλειώδης μελέτη...

Καθημερινή, 12-3-2006
Μείζον φιλολογικό γεγονός

Βήμα, 16-4-2006
Το ταπεινό ύφος της αφήγησης

Καθημερινή, 18-3-2007
Ο κόσμος στη λογοτεχνία

The books' journal, Μάρτιος 2013
Η λογοτεχνική ιστορία του Άουερμπαχ 


 

Σχόλια:

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
See more arrow

Please enter valid email