Λατίνοι ιστορικοί. Σουητώνιος. Τόμος Β΄

Συγγραφέας : Σουητώνιος / Νίκος Πετρόχειλος (μετ)

Τίτλος πρωτοτύπου : De vita Caesarum, Libri VIII: The lives of illustrius men

Έτος έκδοσης : 1999

Σειρά : Λατίνοι ιστορικοί

Αριθμός σελίδων : 437

Διαστάσεις : 12 x 19 εκ.

ISBN πανόδετου : 960-250-152-9

Τιμή : 22,31 €

Τιμή με έκπτωση : 15,62 €

Φιλολογία - Λατινική γραμματεία

Σουητώνιος / Νίκος Πετρόχειλος (μετ)

Λατίνοι ιστορικοί. Σουητώνιος. Τόμος Β΄

Ο Γάιος Σουητώνιος Τράγκυλλος γεννήθηκε μάλλον στη Ρώμη το 77 ή, κατ' άλλους, το 69 μ.Χ. και ανήκε στην τάξη των ιππέων. Μορφωμένος και ήσυχος άνθρωπος, ασχολήθηκε αρχικά με τη δικηγορία αλλά τελικά προτίμησε τη συγγραφική εργασία. Χάρη στην εύνοια του Πλίνιου του Νεότερου απέκτησε υψηλά αξιώματα στην αυτοκρατορική γραμματεία, μέχρις ότου αποπέμφθηκε από τον Αδριανό επειδή επέδειξε μεγάλη «οικειότητα» πρός την αυτοκράτειρα Σαβίνα.
Από το συγγραφικό του έργο έχουν διασωθεί οι βιογραφίες αυτοκρατόρων (De vita Caesarum) και πνευματικών ανθρώπων (De viris illustribus), ενώ έχουν χαθεί έργα με θέματα όπως οι αγώνες στη Ρώμη (Ludicra Historia) και στην Ελλάδα, βασιλείς και διαβόητες εταίρες, το De Republica του Κικέρωνα κ.α.
Στους Βίους του αναφέρεται πρώτα στους προγόνους του βιογραφουμένου, έπειτα στα γεγονότα της ζωής του μέχρι την ανάρρησή του στο θρόνο, στα ανέκδοτα (χοντροκομμένα και συχνά επουσιώδη) που σχετίζονταν με τη δράση και το χαρακτήρα του και, τέλος, στις συνθήκες θανάτου του. Το ύφος του είναι απλό και άμεσο, ενώ η τάση του να αποδελτιώνει κατά λέξη παλαιότερα κείμενα υιοθετήθηκε από μεταγενέστερους συγγραφείς όπως ο Αύλος Γέλλιος και ο Μακρόβιος.

Πίνακας Περιεχομένων
Βιβλιοκρισίες
Ελευθεροτυπία, 17-5-2002
Ρωμαίοι αυτοκράτορες με ...τουρμπάνια;

Σχόλια:

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
See more arrow

Please enter valid email