Ξενοφών. Αρχαίος θεμελιωτής της σύγχρονης διοίκησης

Συγγραφέας : Αντώνης Ν. Κονταράτος

Έτος έκδοσης : 1996

Αριθμός σελίδων : 87

Διαστάσεις : 14 x 21 εκ.

ISBN χαρτόδετου : 960-250-122-7

Τιμή : 6,08 €

Τιμή με έκπτωση : 4,26 €

Φιλολογία - Αρχαία ελληνική γραμματεία

Αντώνης Ν. Κονταράτος

Ξενοφών. Αρχαίος θεμελιωτής της σύγχρονης διοίκησης

Η διοίκηση ως επιστήμη ξεκίνησε στην Ελλάδα γύρω στο 400 π.Χ. από τον Ξενοφώντα (περίπου 431-355 π.Χ.). Ο Ξενοφών στα βιβλία του (στον Οικονομικό, που αναφέρεται στη διαχείριση της ιδιωτικής περιουσίας, στο Περί Προσόδων, που αναφέρεται στη διαχείριση της δημόσιας περιουσίας, αλλά και στα Απομνημονεύματα, που αναφέρονται σε διαλόγους του Σωκράτη) παρουσιάζει, για πρώτη φορά στην ιστορία της ανθρωπότητας, σημαντικές και προκλητικά επίκαιρες σκέψεις πάνω στο αντικείμενο της Διοίκησης.
Ο Ξενοφών αναφέρεται σχεδόν αποκλειστικά στη διοίκηση του ανθρώπινου παράγοντα και υπαινίσσεται πολλές βασικές αρχές της σύγχρονης εποχής: το καλόν της εργασίας και της επιμέλειας, το κακόν της αεργίας και της αμέλειας, την επιδοκιμασία και την ανταμοιβή των εργατικών και επιμελών, την αποδοκιμασία και την τιμωρία των φυγόπονων και αμελών, την οικουμενική εφαρμογή των μεθόδων Διοίκησης, τη  δυνατότητα διδαχής τους, το διαχωρισμό ιδιοκτησίας και διοίκησης, την επιλογή στελεχών βάσει περιγραφής καθηκόντων, τη δυνατότητα προδιαγραφής του διοικητικού έργου και των διοικητικών ικανοτήτων, την υπαγωγή των διοικητικών πράξεων στις επιταγές της ηθικής, και άλλες.
Ο καθηγητής Αντώνης Ν. Κονταράτος (1933-2009) γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε ηλεκτρολόγος μηχανικός στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασσαχουσέττης (Μ.Ι.Τ.), στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Καλιφόρνιας και στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Υπηρέτησε αρχικά στον "Δημόκριτο" και στη Δ.Ε.Η. Αργότερα εργάστηκε για την κυβέρνηση και τη  βιομηχανία των Η.Π.Α. Την περίοδο 1976-1984 διετέλεσε τακτικός καθηγητής στον τομέα Διοίκησης της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών. Μεταξύ 1985 και 1990 δίδαξε Τεχνική Διοίκησης στη Μεταπτυχιακή Σχολή του Πανεπιστημίου Τζώρτζ Ουάσινγκτον, Η.Π.Α. Το συγγραφικό του έργο περιλαμβάνει έντεκα μονογραφίες και πάνω από σαράντα τεχνικές εργασίες.

Πίνακας Περιεχομένων

Σχόλια:

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
See more arrow

Please enter valid email