Εισαγωγή στην ελληνική Παλαιογραφία

Συγγραφέας : Elpidio Mioni

Μετάφραση : Νικολάου Μ. Παναγιωτάκη

Τίτλος πρωτοτύπου : Introduzione alla Paleografia Grece

Έτος έκδοσης : 1977, 8η ανατ. 2019

Αριθμός σελίδων : 206

Διαστάσεις : 17 x 24

ISBN χαρτόδετου : 978-960-250-103-0

Τιμή : 15,21 €

Τιμή με έκπτωση : 10,65 €

Επιγραφική ~ Νομισματική ~ Παπυρολογία ~ Παλαιογραφία

Elpidio Mioni

Εισαγωγή στην ελληνική Παλαιογραφία

Η παλαιογραφία, ο κλάδος που μελετά όλες τις μορφές της παλαιάς γραφής, γνώρισε μεγάλη ακμή στον εικοστό αιώνα και σήμερα έχει καθιερωθεί ως αυτόνομη επιστήμη στο χώρο των φιλολογικών σπουδών, αλλά και στον ευρύτερο χώρο της ιστορικής έρευνας του πολιτισμού.
Το εγχειρίδιο του Μιόνι, σύντομο αλλά περιεκτικό, περιλαμβάνει, εκτός από τα κεφάλαια που πραγματεύονται τα βασικά θέματα της Παλαιογραφίας (όργανα και υλικά γραφής, μορφή των χειρογράφων, εξέλιξη και τυπολογία της γραφής, αντιγραφή), και άλλα κεφάλαια αφιερωμένα στην κριτική των κειμένων και την κωδικολογία, θέματα δηλαδή που συνδέονται άμεσα με την ανάγνωση και τη  μελέτη των χειρογράφων. Ο συγγραφέας, με την ευκαιρία της ελληνικής μετάφρασης του έργου, αναθεώρησε το ιταλικό κείμενο, επιφέροντας πολλές μεταβολές (διορθώσεις, προσθήκες και συμπληρώσεις).

Ο διακεκριμένος ελληνιστής  και κωδικολόγος Ελπίντιο Μιόνι (1911-1991) διετέλεσε καθηγητής στο ιστορικό Πανεπιστήμιο της Πάδοβας. Έγραψε πολλά αξιόλογα μελετήματα για την ελληνική παλαιογραφία και συνέταξε τον νέο επιστημονικό κατάλογο των ελληνικών χειρογράφων της Μαρκιανής Βιβλιοθήκης της Βενετίας. Έργα του: Aristotelis codices Graeci qui in bibliothecis Venetis adservantur (1958), Bibliothecae Divi Marci Venetiarum Codices Graeci manuscripti (1960-1985), Catalogo di manoscritti greci esistenti nelle Biblioteche Italiane (1964) κ.ά.

Το βιβλίο διατίθεται και σε πανόδετη έκδοση

Πίνακας Περιεχομένων

Σχόλια:

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
See more arrow

Please enter valid email